Licee agricole

2 octombrie 2019

LICEUL AGRICOL - prezent şi perspective. ZIUA LICEELOR AGRICOLE la Alba-Iulia

LICEUL AGRICOL - prezent şi perspective. ZIUA LICEELOR AGRICOLE la Alba-Iulia

În perioada 19-22 septembrie s-a desfăşurat la Alba-Iulia şi la Liceul Tehnologic Agricol "Al. Borza" din Geoagiu, judeţul Hunedoara a doua ediţie a evenimentului Ziua Liceelor Agricole. La acest eveniment au participat 14 licee din toată ţara, respectiv 100 de elevi şi cadre didactice. "Ziua Liceelor Agricole" este cel de-al 15-lea eveniment cu public organizat în cadrul proiectului "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol".
Ziua de vineri, 20 septembrie 2019 a fost dedicată liceelor agricole la expoziţia "Apulum Agraria" care s-a desfăşurat la Alba-Iulia, în perioada 20-22 septembrie. Acţiunile din "ZIUA LICEELOR AGRICOLE" au avut loc în incinta spaţiului expoziţional şi în cetatea Alba Carolina.
În afară de activitatea principală, aceea de promovare a liceelor agricole, un punct important pe ordinea de zi a fost întâlnirea reprezentanţilor liceelor agricole cu autorităţile locale judeţene şi naţionale, cu fermierii, asociaţiile profesionale şi companiile din domeniul agro-alimentar. La workshop-ul non-formal, în aer liber - pe baloţi şi înconjuraţi de multă culoare, tineri minunaţi, dascăli dedicaţi şi produse obţinute în laboratoarele liceelor participante - ne-au onorat cu prezenţa: Ion Dumitrel - preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marcela Dărămuş - inspector şcolar general ISJ Alba, Gheorghe Lazea - director Direcţia Agricolă Alba, Dan Gheorghe Neaţă - specialist genetică şi ameliorare în zootehnie, Marin Petruşe - primarul comunei Pianu, Horea Moruţan - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Alba şi partenerul proiectului nostru.
ziua liceelor_alba iulia_1_b
ziua liceelor_alba iulia_2_b
PUNCTE SLABE
În urma discuţiilor pe Tema: Liceul Agricol Prezent şi Viitor s-au desprins mai multe idei legate de ce avem acum şi ce se poate face acum. Aşadar au fost analizate cauzele care au dus la situaţia actuală a liceelor agricole printre cele mai importante menţionăm:
• Finanţarea per elev - nereală, aceasta nu corespunde necesarului pentru şcolarizarea unui elev.
• Slaba promovare a liceelor agricole.
• Şcolarizarea în cadrul liceelor agricole a elevilor cu mediile cele mai mici
• Mentalitatea părinţilor şi a societăţii civile legată de liceul agricol (dacă nu înveţi bine mergi la coada vacii! Sau în agricultură ai nevoie doar de patru clase!)
ziua liceelor_alba iulia_14_b
ziua liceelor_alba iulia_15_b
ziua liceelor_alba iulia_13_b
PUNCTE FORTE
Cu privire la atuurile liceelor agricole invitaţii au subliniat următoarele:
• Dezvoltarea sectorului agricol
• Legătura istorică, încă existenţa ţăranului român cu pământul (ogorul)
• Cadre didactice bine pregătite
• Gândire pedagogică specifică liceelor agricole
Şi ca un slogan pentru liceele agricole sau pentru cei care doresc să urmeze o formă de învăţământ în agricultură: Toate activităţile din agricultură pentru cei care iubesc agricultura!
ziua liceelor_alba iulia_12_b
ziua liceelor_alba iulia_11_b
ziua liceelor_alba iulia_9_b
PROPUNERI. SOLUŢII. PERSPECTIVE
Bineînţeles, după ce au fost puse în balanţă punctele slabe şi punctele tari ale liceelor agricole, venim şi cu propuneri reale şi sustenabile de susţinere a învăţământului agricol. Printre cele mai importante şi mai uşor de realizat menţionăm:
• Promovarea în presa, televiziune (toate structurile de presa ale Statului Român să aibă cel puţin 15 minute pe săptămână ştiri despre liceele agricole şi un clip publicitar care legat de învăţământul agricol să fie difuzat de cel puţin 5 ori pe săptămână la ore de audienţă maximă).
• Promovarea învăţământului agricol în toate şcolile generale.
• De conştientizat părinţi şi de schimbat mentalitatea acestora Activităţi intense cu părinţii elevilor din gimnaziu, ei trebuie convinşi de oportunitatea liceelor agricole, consilierea acestora.
Formarea unor echipe pentru o promovare performantă a învăţământului agricol cu un program clar constituite din: reprezentanţi firme, inspectori din învăţământ, primari, Consiliul Judeţean, lideri locali.
• Inventarierea necesităţilor la nivel de fermieri, societăţi agricole şi adaptarea programei de învăţământ în funcţie de necesităţile locale, zonale şi naţionale
• Finanţarea dezvoltării, modernizării bazei de practică şi de ce nu de formarea profesorilor cu noile tehnologii
• Eliminarea sistemului de finanţare per cap de elev
În articolele viitoare vom reveni cu mai multe detalii despre activităţile realizate la Ziua Liceelor Agricole la Alba-Iulia, 20 septembrie 2019.
ziua liceelor_alba iulia_10_b
ziua liceelor_alba iulia_8_b

Evenimentul ZIUA LICEELOR AGRICOLE (ediţia a II-a) face parte din proiectul "SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL", iniţiat de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei FERMA şi coordonat de către Nicoleta Dragomir, redactor-şef Revista Ferma şi Leonard Stafie, specialist în avicultură şi membru în Consiliul Consultativ al Revistei Ferma.
ziua liceelor_alba iulia_5_b
ziua liceelor_alba iulia_6_b
Mulţumim pentru susţinere: KRONE, Corteva Agriscience, Agricover, Asociaţia Crescătorilor de Ovine "Dacia Hunedoara", Asociaţia Crescătorilor de Ovine din judeţul Alba, DLG InterMarketing, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, Revista Ferma, GAL Lunca Mureşului de Jos, FructiFlora - Pepinierele Csiki, Agroland, Canis Vet, Ferma Pomicolă Curtici, Consiliul Judeţean Alba, Liceul Tehnologic Agricol "Al. Borza" Geoagiu

Nicoleta Dragomir, Leonard Constantin STAFIE
ziua liceelor_alba iulia_4_b
ziua liceelor_alba iulia_3_b
roll up ZIUA LICEELOR Alba-Iulia_b

Educaţie agricolă, viitor pentru sate şi agricultura viitorului

Educaţie agricolă, viitor pentru sate şi agricultura viitorului

A trecut un an şi jumătate de la primul eveniment al proiectului "Susţinem învăţământul Preuniversitar Agricol". Am bifat deja 15 evenimente cu public şi urmează multe altele, pentru promovarea liceelor agricole şi a elevilor care mâine ne vor pune pâinea pe masă. Ei sunt viitori fermieri şi specialişti de care avem atât de multă nevoie! Am început cu acel puţin pe care îl putem face fiecare dintre noi, fără a asista impasibili la ceea ce se întâmplă în jurul nostru! Iar proiectul continuă...
"Viitor pentru sate" şi-a împlinit menirea de a arăta satul românesc la adevărata lui valoare, de a-i cunoaşte tradiţiile, obiceiurile, activităţile agricole şi non-agricole, potenţialul şi direcţiile de dezvoltare. Am derulat acest proiect în două zone diferite din ţară: Gorj - Vâlcea (comunele Polovragi, Baia de Fier, Vaideeni, Bustuchin şi oraşul Novaci) şi Vrancea (Răcoasa, Străoane, Năruja şi Soveja). Şi mergem mai departe...
Ne documentăm, scriem şi promovăm prin toate mijloacele noastre media atât educaţia agricolă, cât şi satul cu toate valorile lui, dar nu uităm să privim înspre viitor. Cum arată viitorul agriculturii? Cât de mare a ajuns agricultura mare? Care sunt tehnologiile hi-tech prezente deja şi în fermele româneşti? Agricultură de precizie, tehnică de ultimă generaţie, "jucării" ale unei noi generaţii, prototipuri de maşini şi utilaje care îşi aşteaptă testările în brazdă, tractoarele autonome, GPS-uri, drone, roboţi... toate acestea ne preocupă în egală măsură.
Trei subiecte, trei repere care acoperă tot ceea ce înseamnă agricultura, în toate domeniile ei, trei proiecte pe care Revista Ferma le va demara în perioada următoare, respectiv le va asigura continuitatea.

Acum căutăm următoarea locaţie pentru desfăşurarea proiectului "Viitor pentru sate"! Aşteptăm pe email (redactia@revista-ferma.ro) fotografii şi un text prin care să ne descrieţi zona în care trăiţi şi vă desfăşuraţi activitatea. Satul d-voastră poate fi parte din următorul nostru proiect de promovare!
Nicoleta DRAGOMIR

PREMIERĂ. Tabăra tematică a liceelor agricole (I) Ferma

PREMIERĂ. Tabăra tematică a liceelor agricole (I)

ASOCIAŢIA CULTIVATORILOR DE CEREALE ŞI PLANTE TEHNICE DIN JUDEŢUL IAŞI a luat decizia afilierii Liceului Tehnologic Agricol "Mihail Kogălniceanu" din Miroslava în 25 iulie a.c.
Este o propunere mai veche, lansată în această primăvară, atunci când a avut loc prima întâlnire cu reprezentanţii liceelor agricole şi ai fermierilor, la sediul Ministerului Agriculturii, unde discuţiile au vizat modificările legislative care vor duce la finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar agricol de către MADR.
"Pentru liceul nostru este o nouă zi istorică. Nu e puţin lucru să te afli într-o organizaţie cu cei care duc greul agriculturii. Pentru noi şi pentru elevii noştri înseamnă un mare pas pentru o mai bună pregătire practică, şi nu numai", spune Dorel Costel Florea, profesorul de la Miroslava care, tot în premieră, s-a zbătut şi a înfiinţat anul acesta prima clasă profesională de mecanici agricoli în sistem dual, la liceul ieşean.

Implicare activă şi concretă din partea fermierilor
Emil Bălteanu, preşedintele ACCPT Iaşi - Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Iaşi ne-a declarat că membrii organizaţiei au decis să sprijine "pro bono" liceul agricol, adică fără ca acesta din urmă să achite vreo cotizaţie sau alte servicii.
Din discuţia cu Emil Bălteanu, căruia îi mulţumim pentru implicarea necondiţionată şi pentru promovarea proiectului nostru "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol", vor fi mai multe măsuri care concretizează obiectivele acestei afilieri, dintre care unele cu aplicabilitate imediată.
Redăm câteva dintre acestea, inclusiv în speranţa că vor constitui un model de urmat şi pentru alte organizaţii ale fermierilor dispuse să sprijine liceele agricole şi să se implice astfel în formarea profesională a viitorilor lucrători în agricultură, inclusiv pentru propriile ferme:
 Liceul de la Miroslava va putea să achiziţioneze, prin ACCPT, îngrăşăminte, seminţe, practic toate inputurile necesare culturilor agricole, la preţ de licitaţie, ca oricare membru al asociaţiei.
 Până îşi vor achiziţiona utilajele necesare, fermierii membri ACCPT vor ajuta liceul la recoltarea loturilor şcolii, măsură ce se aplică în perioada imediat următoare.
 Asociaţia va direcţiona spre liceul partener propunerile de înfiinţare a loturilor experimentale şi demonstrative venite din partea firmelor din domeniu, cu tot ce implică acestea.
 ACCPT va facilita şi va susţine conversia profesională a cadrelor didactice şi personalului tehnic din cadrul Liceului Tehnologic Agricol "Mihail Kogălniceanu", prin programe concrete.
 Asociaţia va implica liceul în activităţi curente, cum ar fi vizite la evenimente în câmp de genul "Zilele porumbului, ale grâului" etc. pentru ca elevii şi profesorii să fie conectaţi în permanenţă la noutăţile care apar în agricultură.
 Fermierii vor merge la liceu pentru a susţine cursuri practice cu elevii şi pentru a le împărtăşi din experienţa lor de zi cu zi, deprinsă direct în câmp, la lucru.
 ACCPT Iaşi va sprijin elevii în elaborarea lucrărilor de final de liceu şi obţinerea atestatelor profesionale, prin punerea la dispoziţie a materialelor, lucrărilor tehnologice şi testărilor în condiţii de fermă.
 Unul dintre principalele obiective este sprijinirea liceului în scopul obţinerii propriilor produse agroalimentare, în aşa fel încât cel puţin o masă pe zi la cantină să fie asigurată din recoltele şcolii.
"Ne dorim ca practica elevilor să fie cu adevărat generatoare de cunoştinţe în domeniu. Nu vrem zeci de elevi într-o fermă care să fie practic muncitori sezonieri şi să ajute la cules de cartofi sau alte recolte. Vom avea maxim doi elevi în fermă care să stea pe lângă tehnologi, în perioadele cu activitate maximă în exploataţii, când copiii au ce vedea şi ce învăţa. Avem suficienţi fermieri pentru ca toţi elevii să aibă acces la o practică reală şi cu folos pentru pregătirea lor", spune Emil Bălteanu, preşedintele ACCPT Iaşi. 

Precizăm că ASOCIAŢIA CULTIVATORILOR DE CEREALE ŞI PLANTE TEHNICE DIN JUDEŢUL IAŞI este membră a APPR - ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA, organizaţie parteneră a proiectului "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol".
NOTA: Fotografii de la evenimentul "VREAU SĂ FIU ELEV LA LICEUL AGRICOL - ZILELE PORŢILOR DESCHISE LA MIROSLAVA", 19 aprilie 2019
Foto_DanLuca_0339_b
Foto_DanLuca_0294_b
DSC04684_b
Foto_DanLuca_0510_b

20 septembrie 2019. ZIUA LICEELOR AGRICOLE LA ALBA-IULIA

20 septembrie 2019. ZIUA LICEELOR AGRICOLE LA ALBA-IULIA

14 LICEE AGRICOLE participante. Invitaţi fermieri, autorităţi, firme din domeniul agricol, Ziua de vineri, 20 septembrie 2019 este dedicată liceelor agricole la expoziţia "Apulum Agraria" care se desfăşoară la Alba-Iulia, în perioada 20-22 septembrie.
Evenimentul ZIUA LICEELOR AGRICOLE (ediţia a II-a) face parte din proiectul "SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL", iniţiat de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei FERMA şi coordonat de către Nicoleta Dragomir, redactor-şef Revista Ferma şi Leonard Stafie, specialist în avicultură şi membru în Consiliul Consultativ al Revistei Ferma.
Acţiunile din "ZIUA LICEELOR AGRICOLE" se vor desfăşura în incinta expoziţiei "Apulum Agraria" (zona Bazinului Olimpic Alba-Iulia) şi în cetatea Alba Carolina.

Organizatori şi parteneri
Organizatori: Fundaţia Revistei FermaConsiliul Judeţean AlbaAsociaţia Crescătorilor de Ovine din judeţul Alba 
Parteneri: KRONE, Revista Ferma, CORTEVA agriscience, AGRICOVER, DLG InterMarketing, Asociaţia Crescătorilor de Ovine "Dacia Hunedoara", SuperRosaCsiky, Agroland, GAL Lunca Mureşului de Jos, APPR, Liceul Tehnologic Agricol "Al. Borza" Geoagiu, Canis Vet, Ferma Pomicolă Curtici, Clubul Fermierilor Români
ziua liceelor agricole alba-iulia_bLicee participante
Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, Ilfov
Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” Miroslava, Iaşi
Liceul Tehnologic nr. 1 din Fundulea, judeţul Călăraşi
Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” din Ciumbrud, judeţul Alba
Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară “Ţara Bârsei” Prejmer, Braşov
Liceul Tehnologic "Ion Ionescu de la Brad", loc. Horia, Neamţ
Liceul Tehnologic nr. 1 Cudalbi, jud. Galaţi
Liceul Agricol Poarta Alba, jud. Constanta
Liceul Tehnologic "Stefan Manciulea" Blaj, jud. Alba
Liceul Tehnologic Agricol "Alexandru Borza" Geoagiu, jud. Hunedoara
Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”, Bucureşti
Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, jud. Bihor
Liceul Tehnologic „Sandu Aldea”, Călăraşi
Liceul Tehnologic "Gh. K. Constantinescu" Brăila

Programul Zilei Liceelor Agricole
09.00-09.30 Parada Liceelor Agricole la Cetatea Alba Carolina 
11.00 Participare la deschiderea oficială a expoziţiei "Apulum Agraria
12.00-14.00 Atelier de creaţie "LICEELE AGRICOLE" - reprezentarea grafică de către elevi, prin desen/pictură, pe un banner, a tuturor liceelor participante
14.00-16.00 Workshop în aer liber cu tema "LICEUL AGRICOL - prezent şi perspective", la care vor participa autorităţi, elevi, profesori, firme şi producători agricoli

De dimineaţă şi până la închiderea expoziţiei sunteţi aşteptaţi la standul proiectului "SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL", de unde puteţi achiziţiona produse realizate de elevii şi profesorii de la liceele participante.
VĂ AŞTEPTĂM!

Link-uri utile:
ZIUA LICEELOR AGRICOLE_20sept2019_b
ziua liceelor_foto grup_b
ZIUA LICEELOR AGRICOLE, prima editie - AGRIPLANTA-ROMAGROTEC, Fundulea, judetul Calarasi