Licee agricole

14 noiembrie 2019

Proiectul SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL a fost prezentat şi la Chişinău

Proiectul SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL a fost prezentat şi la Chişinău

Sâmbătă 9 noiembrie 2019, la Chişinău, a avut loc Conferinţa anuală a Societăţii de Geografie „Gheorghe Năstase” din Republica Moldova, organizată în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, cu Societatea de Geografie din Romania şi cu Mişcarea Ecologistă din Moldova (MEM).
La eveniment au participat 95 de profesori universitari şi preuniversitari de geografie şi de alte discipline şcolare, din România şi din Republica Moldova, fiind invitaţi să participe şi reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi, instituţie care conform Legii nr. 57/2019, are în atribuţii şi activităţi legate de susţinerea şi dezvoltarea învăţământului preuniversitar agricol din România.                                 
Reprezentanţii D.A.J. Iaşi, au oferit celor prezenţi informaţii legate de istoria agriculturii, de istoria învăţământului agricol din România precum şi despre perspectivele acestui sector de învăţământ.
eveniment rep moldova 1_b
Un spaţiu amplu, din cadrul prezentării, a fost alocat învăţământului preuniversitar agricol din România, cauzelor care au condus la declinul acestui sector de învăţământ, dar şi soluţiilor identificate pentru redresarea lui. Astfel, au fost oferite informaţii legate de prevederile Legii nr. 57/2019, datorită căreia Liceele şi Colegiile Tehnice cu profil predominant agricol, vor putea beneficia de finanţare suplimentară din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru dotare, pentru achiziţii de utilaje pentru baza de practică agricolă dar şi pentru facilitarea efectuării perioadei de practică în unităţi economice.
logo si eu sustin_b
Un loc important, în cadrul alocuţiunilor reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi, a fost legat de proiectul ,,SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL”, proiect iniţiat de Fundaţia Revistei ,,FERMA”, prin redactorul şef Nicoleta DRAGOMIR şi Dr.ing. Leonard Constantin STAFIE, el însuşi absolvent al Liceului Agricol ,,Mihail Kogălniceanu” din comuna Miroslava, judeţul Iaşi. La această iniţiativă au aderat şi alte categorii, precum specialişti din agricultură, absolvenţi de licee agricole, instituţii sau structuri asociative care activează în acest interesant domeniu economic.
Au mai fost oferite informaţii legate de scopul şi obiectivele acestei iniţiative, de cele 18 acţiuni desfăşurate până în prezent dar şi despre proiectele viitoare. Cei prezenţi au fost interesaţi de informaţiile transmise, au apreciat implicarea activă şi eforturile iniţiatorilor, dar şi implicarea liceelor agricole din România, concluzionând că această iniţiativă reprezintă un adevărat exemplu de bună practică pentru dezvoltarea întregului sistem de învăţământ. Aceste iniţiative pot conduce la identificarea adevăratelor cauze ale decăderii sistemului de învăţămănt din cele două ţări şi la crearea premiselor îmbunătăţirii infrastructurii şcolare.
Mai multe cadre didactice din Republica Moldova şi-au manifestat dorinţa de lega colaborări cu licee agricole din România, dar şi cu membri ai proiectului ,,SUSŢINEM  ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL”, pentru a încerca aplicarea acestei iniţiative şi în Moldova de peste Prut.
Cu acestă ocazie au fost distribuite, gratuit, 100 de exemplare din revista ,,Ferma”, ce conţineau articole despre iniţiativa ,,SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL”.
Carmen-Elena RADU Şi Eduard ELEFTERIU - consilieri D.A.J. Iaşi