CIUMBRUD, 2018. Cu liceele agricole, pe urmele Marii Uniri
La nici o săptămână de la ceremonialul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, ne-am dat întâlnire la Ciumbrud, în judeţul Alba, nu departe de locul unde a fost semnat actul de constituire a statului naţional unitar român, pentru a vorbi din nou despre învăţământul preuniversitar agricol. De această dată am poposit la Liceul Tehnologic Agricol "Alexandru Borza", împreună cu prieteni dragi, care şi-au manifestat susţinerea pentru proiectul Fundaţiei Revistei Ferma!
Pentru că nimic nu este întâmplător, trebuie să precizăm că personalitatea care a dat numele unităţii de învăţământ s-a aflat între cărturarii ardeleni care, la 1 decembrie 1918, au participat la votul care a consfinţit unirea Transilvaniei cu România. Alexandru Borza a fost unul dintre corifeii actului de naştere al României Mari, dar şi întemeietorul şcolii de geobotanică din ţara noastră. Ştiinţa aceasta, care cercetează distribuţia teritorială a vegetaţiei, nu poate fi despărţită de numele său. Alexandru Borza a fost, de altfel, recompensat post-mortem cu titlul de membru al Academiei Române pentru contribuţia sa la dezvoltarea ştiinţei şi cercetării.
Poposind, deci, în liceul acesta încărcat de tradiţie, la final de an aniversar, am simţit şi noi mai pregnant solemnitatea momentului. Aflaţi deja la al patrulea episod al proiectului nostru, putem spune că se naşte o familie, care îmbrăţişează educaţia din domeniu agricol. În centrul acestei familii se află tineri ambiţioşi, cu interes pentru dezvoltarea lor personală în contextul unei agriculturi în creştere. Profesionalizarea şi înalta specializare a generaţiei tinere sunt garanţia unei dezvoltări sustenabile a acestui domeniu. Ne bucurăm, deci, să fim parte a unui proiect de pionierat, pe care tinerii par să îl îmbrăţişeze cu interes.
Poposind, deci, în liceul acesta încărcat de tradiţie, la final de an aniversar, am simţit şi noi mai pregnant solemnitatea momentului. Aflaţi deja la al patrulea episod al proiectului nostru, putem spune că se naşte o familie, care îmbrăţişează educaţia din domeniu agricol. În centrul acestei familii se află tineri ambiţioşi, cu interes pentru dezvoltarea lor personală în contextul unei agriculturi în creştere. Profesionalizarea şi înalta specializare a generaţiei tinere sunt garanţia unei dezvoltări sustenabile a acestui domeniu. Ne bucurăm, deci, să fim parte a unui proiect de pionierat, pe care tinerii par să îl îmbrăţişeze cu interes.
Soluţii concrete
„Dincolo de promovarea liceelor cu profil agricol din România, mesajul nostru este de susţinere, în ideea de a face ceva concret pentru ele. Faptul că la Ciumbrud au fost prezenţi şi politicieni şi reprezentanţi ai instituţiilor agricole, ai prefectului, ai Consiliului Judeţean, oameni care au decizia în mână şi care pot să transmită mai departe mesajul nostru, dă într-adevăr credibilitate demersului pe care l-am iniţiat. Sper ca la anul cândva să şi organizăm o întâlnire mai amplă cu reprezentanţii liceelor agricole şi cu cei care iau decizii, pentru a le propune soluţii concrete pentru dezvoltarea învăţământului preuniversitar agricol”, a declarat Nicoleta Dragomir, redactor-şef al revistei Ferma şi coordonator al proiectului. În opinia sa, este foarte important pentru comunităţile rurale să existe instituţii de învăţământ preuniversitar agricol. „Firmele din domeniu caută cu disperare specialişti. Este inadmisibil să existe această cerere şi noi să nu avem unde să-i formăm”, consideră Nicoleta Dragomir.
Recrutarea tinerilor, o adevărată provocare
Pentru Simona Lazăr, director al Liceului Tehnologic Agricol "Alexandru Borza" din Ciumbrud, principala grijă o reprezintă recrutarea elevilor din ciclul de învăţământ superior. „Noi nu ne-am pierdut identitatea de liceu agricol şi depunem toate eforturile pentru a forma şi scoate pe piaţa muncii absolvenţi bine pregătiţi. În această instituţie, în acest an şcolar, avem un efectiv de 567 de elevi, la toate formele de învăţământ, respectiv pre-primar, primar, gimnazial, liceal zi şi seral, cât şi învăţământ post-liceal, învăţământ profesional şi învăţământ profesional dual. Cea mai mare provocare cu care ne confruntăm în momentul de faţă se referă la recrutarea efectivelor de elevi pentru învăţământul liceal şi profesional începând cu clasa a IX-a. Şi asta are drept cauză nu numai vremurile în care trăim, ci şi faptul că familiile elevilor de gimnaziu nu mai au timpul necesar să discute îndeaproape cu copilul lor, să-l consilieze şi să-l îndrume spre ceva palpabil, spre ceva practic”, afirmă doamna director. Pentru a face sistemul educaţional mai atrăgător, aceasta a accesat în ultimii ani câteva proiecte cu finanţare europeană, precum Erasmus Plus, prin intermediul cărora elevii au participat în fluxuri a câte trei săptămâni de practică de specialitate în ţări ca Spania, Cipru şi Portugalia, unde şi-au îmbogăţit atât cunoştinele de comunicare în limba de circulaţie din ţările respective, cât şi competenţele în specialităţile pe care le urmează.
Omul sfinţeşte locul... dacă are cu ce
Horea Moruţan, medic veterinar de profesie şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Alba, este unul dintre mândrii absolvenţi ai liceului din Ciumbrud, iar revederea locului în care păşea pentru prima dată în urmă cu 30 de ani i-a trezit multe nostalgii. „Anul trecut am avut întâlnirea de 25 de ani. Este un lucru extraordinar că aici, la Ciumbrud, au existat dascăli şi personal auxiliar, maiştrii şi aşa mai departe, de o calitate umană deosebită. Ne place să spunem că omul sfinţeşte locul. Dar pentru a-l sfinţi, el trebuie să fie încărcat de acea sfinţenie. Acum este obligaţia noastră, a celor mai tineri, să facem cumva ca această sfinţenie să nu dispară cu desăvârşire. Dacă acum o sută de ani evenimentele erau încărcate cu demnitate, iată că la Centenar suntem marcaţi şi de umilinţă, din cauza faptului că patru milioane de români trebuie să muncească în străinătate. Este momentul să ne unim şi să lăsăm răutăţile, să muncim pentru ridicarea noastră a tuturor, pentru a da posibilitatea copiilor noştri să rămână lângă noi”, a îndemnat acesta.
La rândul său, Nicolae Nemeş, fermier şi reprezentant LAPAR în judeţul Alba, este de părere că trecerea liceelor cu profil agricol în subordinea Ministerului Agriculturii ar fi benefică. „Susţin acest proiect şi îmi doresc ca liceele cu profil agricol să treacă în subordonarea Ministerului Agriculturii, pentru că atunci probabil s-ar găsi şi finanţare. În prezent se risipesc o grămadă de bani pe proiecte neviabile. Nu vreau să dau exemple, dar sunt tot felul de măsuri care seamănă mai mult cu un ajutor social. Înţeleg nevoia de susţinere a fermelor mici, dar aceasta trebuie să se facă în aşa fel încât să asigure un trai bun unei familii de 4-6 persoane. Altfel nu are rost să împrăştiem banii, ci să-i direcţionăm mai bine spre liceele profesionale sau cele agricole, care cu siguranţă vor produce plusvaloare”, a declarat fermierul.
Puţini fermieri au la bază o şcoală agricolă
În intervenţia sa, Radu Antohe a transmis salutul ministrului Petre Daea către reprezentanţii liceului din Ciumbrud şi către toţi agricultorii din judeţul Alba. „Conform statisticilor oficiale, mai puţin de zece la sută dintre fermierii români activi sunt absolvenţi ai unei şcoli cu profil agricol. Iar asta este o mare problemă. Pentru că nu vom putea asimila toate aceste noi tehnologii fără o instruire corespunzătoare sau o educare în acest scop prin care să formăm generaţiile viitoare de fermieri”, spunea Radu Antohe, în timp ce Leonard Stafie, specialist în avicultură şi unul dintre motoarele principale ale proiectului Fundaţiei Revistei Ferma, a insistat asupra unui alt aspect, mai practic:„Când liceele cu profil agricol erau în subordinea Ministerului Agriculturii, au dus-o relativ bine. Trecerea acestora la Ministerul Educaţiei nu a fost cea mai bună soluţie. Iar astăzi se văd rezultatele. Există licee agricole care nu mai au clase de veterinară. Au dispărut clasele de zootehnie. Şi asta în timp ce noi ne plângem că avem nevoie de muncă calificată, nu neapărat cu studii superioare. Până la urmă, agricultura este singura şansă de reabilitare a României”, ne-a asigurat acesta.
O moştenire preţioasă
Prezent la eveniment în dublă calitate, de director la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Alba, dar şi ca absolvent al liceului din Ciumbrud, Gheorghe Lazea a evidenţiat importanţa practicii în formarea specialiştilor de mâine. „Ciumbrud este localitatea cu cei mai mulţi fermieri din ţară care produc material săditor horticol. Aici se află cea mai mare pepinieră pomicolă din ţară. Pe toată suprafaţa localităţii, dar şi în împrejurimile sale, veţi găsi producători de material săditor. Cu toate astea, este foarte greu să convingi astăzi elevii de liceu să execute şi activităţi practice. În perioada în care eu eram în acest liceu, două luni pe an aveam activităţi practice, una toamna şi alta primăvara. Pe lângă asta, pe tot parcursul anului, elevii de la liceul din Ciumbrud executau toate lucrările în ferma viticolă de 80 de hectare. De aceea, eu apreciez acest învăţământ dual, care a început şi în cadrul liceului de la Ciumbrud, prin sprijinul pe care îl oferă SC Domeniile Boieru”, a precizat directorul DAJ Alba.
Ne-am despărţit de liceul ce poartă numele unui lider unionist, convinşi fiind, încă o dată, de potenţialul uman care se găseşte în învăţământul de specialitate. La 100 de ani distanţă de momentul acesta plin de lumină, prezentul ne devoalează faptul că nu putem exista independent, închistaţi în graniţe, rostind doar versuri patriotarde. Ataşamentul real pentru glie înseamnă azi conectarea la înalta tehnologie, cunoaştere, partenariate, educaţie şi, nu în ultimul rând, respect pentru cei care doresc să îmbrăţişeze acest frumos domeniu.
AGRICULTURA FĂRĂ OAMENI
Deşi era prins cu treburi în cu totul altă parte, Valeriu Tabără a ţinut morţiş să facă un ocol şi să vină la Ciumbrud pentru a sta de vorbă cu oamenii locului, iar cuvintele sale au avut darul de a da speranţă acestora. „Închipuiţi-vă că putem face agricultură fără oameni în sat, situaţie în care, din păcate, ne găsim acum. Din această cauză nimeni nu cred că ar trebui să-şi propună să mutăm fabricile de prelucrarea laptelui la oraş, ci trebuie să vină cât mai aproape de sat. Pentru că ele sunt cele care ne dau garanţia locului de muncă. Eu sper ca politicile agricole comune care se pun la punct acum la nivel european, dublate şi de o strategie mai clară a agriculturii şi a dezvoltării rurale în România, să ne poată aduce într-o complementaritate a agriculturii cu toate celelalte ramuri de funcţionalitate a ruralului. Astăzi discutăm prea mult despre întreprinderile mari. Or, nu ele sunt problema dacă ne raportăm la funcţionalitatea unor sisteme agricole, ci fermele familiale. Ele sunt cele care dau tărie ruralului. Fermele mari îşi au desigur rolul lor. Să luăm ca exemplu modelul italian, cât de bine funcţionează şi creează oameni bogaţi în zona rurală. Sistemele mari se pauperizează, creează un proletariat agricol, care nu are siguranţa zilei de mâine, în timp ce în cazul celălalt avem dezvoltare şi o integrare a sistemului gospodăresc, dacă există o astfel de susţinere”, constata preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Nicoleta Dragomir: „A fost o întâmplare fericită să ajungem la Ciumbrud în apropierea datei de 1 decembrie, când am celebrat Centenarul Marii Uniri. Iar faptul că au venit atâţia oameni la eveniment înseamnă că acest proiect a atins un punct de credibilitate de care aveam nevoie pentru a transmite mai departe mesajul nostru”.
Leonard Stafie: „Astăzi, din păcate, sunt absolvenţi de licee agricole fără să fi văzut un animal, doar pe mulaj, pentru că au dispărut fermele didactice”.
Simona Lazăr: „În ziua de astăzi este o mare nevoie de formare de specialişti în meserii, fie că vorbim despre domeniul agricol sau de alte domenii de activitate. Părinţilor le convine să-şi îndrume copiii spre licee cu profil informatic, licee vocaţionale sau teoretice, fără să se gândească poate că performanţele individuale ale copiilor lor nu corespund cerinţelor unor asemenea instituţii de învăţământ şi că este mare nevoie şi de forţă de muncă pe piaţă”.
Horea Moruţan: „Ne place să spunem că omul sfinţeşte locul. Dar pentru a-l sfinţi, el trebuie să fie încărcat de acea sfinţenie. Acum este obligaţia noastră, a celor mai tineri, să facem cumva ca această sfinţenie să nu dispară cu desăvârşire”.
Nicolae Nemeş: „Noi, ca fermieri, avem nevoie de oameni pricepuţi cărora să le oferim salarii destul de bune. Susţin acest proiect şi îmi doresc ca liceele cu profil agricol să treacă în subordonarea Ministerului Agriculturii”.
Radu Antohe: „Trebuie să ne adaptăm vremurilor actuale. Schimbarea face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Învăţând trecutul şi analizând prezentul ne ajută să pregătim viitorul. Dar, din păcate, agricultură performantă nu putem face cu un număr redus de specialişti sau cu un număr foarte mic de fermieri care au la bază o şcoală agricolă”.
Gheorghe Lazea: „Ciumbrud este localitatea cu cei mai mulţi fermieri din ţară care produc material săditor horticol. Cu toate astea, este foarte greu să convingi astăzi elevii de liceu să execute şi activităţi practice”.
Cornel Murg, director de cancelarie la Instituţia Prefectului judeţului Alba: Dacă nu reuşim să formăm specialişti în agricultură, nu am făcut nimic! Sunt foarte încântat să particip alături de dumneavoastră la acest eveniment şi doresc să vă felicit pe toţi cei care umblaţi prin ţară cu această „fată de 20 de ani” care se cheamă revista Ferma. Vă mulţumesc în calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu pentru tot ceea ce faceţi şi pentru susţinerea învăţământului agricol