Licee agricole

6 august 2019

MADR vrea liceele agricole, dar LE SCAPĂ PRINTRE DEGETE. Lege există, dar cine să o respecte?!

MADR vrea liceele agricole, dar LE SCAPĂ PRINTRE DEGETE. Lege există, dar cine să o respecte?!

ROMÂNIA A PIERDUT PESTE 200 DE LICEE AGRICOLE! Aceasta este trista realitate pentru o ţară agrară cum e România care, paradoxal, suferă din lipsă de personal calificat în agricultură, cu studii medii.
„În 1997, în România erau 238 de licee agricole. După 12 ani, în 2010, numărul lor scăzuse la 56. Aceste cifre nu pot fi invocate de nici o reformă şi nici o scuză de genul cererii scăzute din partea elevilor pentru acest domeniu al pregătirii agricole”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor proiectului de lege care prevede transferul liceelor agricole în subordinea MADR. Se întâmpla în 2017, după ce, în 2015, aceeaşi propunere a rămas fără soluţionare... adică s-a transormat într-o prevedere care nu este aplicată! Concret, prin Legea 118/2016, la articolul 31 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, s-a introdus prevederea că „liceele cu profil agricol pot fi susţinute în ceea ce priveşte infrastructura, terenurile şi mijloacele de învăţământ şi de autorităţile locale şi de Ministerul Agriculturii” (alineatul 21). În 2017 se evidenţiază, în expunerea de motive, că „Legea 1/2011 a educaţiei naţionale a fost completată prin Legea 118/2016, în sensul susţinerii învăţământului liceal cu profil agricol, dar textul nefiind imperativ şi precis, legea nu a produs şi nu produce efecte juridice”. Acuma, serios, CÂT DE LEGE TREBUIE SĂ FIE O LEGE ca să poată fi aplicată?!
Cu toate că, în iunie 2017, noua propunere primise aviz favorabil de la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor şi de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social a repins însă proiectul de lege. Unul dintre motive a fost că „este inoportună descentralizarea sistemului de învăţământ pe sectoare de activitate”.
16 octombrie 2017 era termenul constituţional pentru dezbatere finală şi vot asupra proiectului de lege care prevede transferul liceelor agricole în subordinea MADR. Evident, nimic nu s-a mai întâmplat în favoarea liceelor agricole...
Pe atunci, colega mea Violeta Mâţ a încercat să afle de la ministrul Agriculturii, Petre Daea, ce soluţii de finanţare au fost propuse pentru a putea realiza acest transfer. Acesta nu a dorit să răspundă, motivând că este ocupat cu „altă treabă”.

NOI VREM PĂMÂNT! NU SE POATE FACE EDUCAŢIE AGRICOLĂ fără practică şi cercetare!
Între timp Revista FERMA a iniţiat, prin Fundaţia revistei FERMA, proiectul ”SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL” care are drept obiectiv major, pe lângă promovarea acestor unităţi liceale şi susţinerea formării profesionale agricole, depistarea problemelor grave cu care se confruntă liceele agricole: lipsa dotărilor, a fermelor de practică pentru elevi, lipsa acută a finanţării şi, din păcate, în multe situaţii s-a produs deja sau se pregăteşte DEPOSEDAREA liceelor de bunuri, clădiri, terenuri, care fac obiectul unor interese, litigii, revendicări şi alte asemenea speţe, în multe cazuri cu ”ajutorul” neprecupețit al ADS (Agenția Domeniilor Statului). Să mai spunem că agenţia este finanţată integral de statul român, prin (CULMEA!!!) bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Strigător la cer, nu-i aşa? Tocmai MADR, care se erijează în apărătorul învăţământului preuniversitar agricol?!

ADS VREA TERENURILE LICEELOR. MADR SE FACE CĂ NU VEDE?!
Una dintre principalele probleme pe care le-am depistat în urma primelor evenimente cu public organizate în cadrul proiectului nostru de susţinere a învăţământului preuniversitar agricol şi găzduite de 5 licee (din cele vreo 40 care încă supravieţuiesc) este tocmai LIPSA TERENURILOR pentru loturile demonstrative şi a INFRASTRUCTURII (ferme zotehnice şi vegetale, utilaje agricole etc.) pentru efectuarea practicii de specialitate în liceele cu profil agricol. 
Bineînţeles - şi aici ipocrizia autorităţilor devine chiar de neînţeles - laitmotivul ministerelor, şi mai ales al Ministerului Agriculturii este că… NU AVEM LEGISLAŢIE! Adică avem o lege în lucru, care e târâită dintr-un sertar în altul de ani de zile, dar nu se ajunge nicicum la un CONSENS!
Colac peste pupăză, ADS-ul a început o politică acerbă de deposedare a liceelor agricole de terenuri și alte bunuri imobile pe orice cale. Adică tocmai agenţia statului care, conform atribuțiilor ar trebui să se ocupe cu ”administrarea terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând domeniului public şi privat al statului, aflate în exploatarea societăţilor naţionale, a institutelor şi staţiunilor de cercetare şi producţie agricolă şi a unităţilor de învăţământ agricol şi silvic”. Şi, mai mult, taman agenția aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, după cum spune Legea 268/2001, art. 4, alin. 1: ”Se înființează Agenția Domeniilor Statului, instituție de interes public cu personalitate juridică, cu caracter financiar și comercial, în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor”. Şi chiar nu avem nici un motiv plauzibil să credem că cei din minister nu știu ce se întâmplă în această agenție şi ce preocupări au cei din ADS!

UITE LEGEA, NU E LEGEA!
Este mai mult decât evident că invocarea vidului legislativ de către autorităţile centrale pur şi simplu nu stă în picioare. Le mai aducem la cunoştinţă, încă o dată, prevederea din Legea educației naționale nr. 1/2011 actualizată, art. 31, alin (21): ”Liceele cu profil agricol pot fi susținute în ceea ce privește infrastructura, terenurile și mijloacele de învățământ și de autoritățile locale și de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.
Păi dacă avem o lege organică care creează baza legală prin care Ministerul Agriculturii, prin agențiile din subordine (printre care şi Agenția Domeniului Statului) poate ajuta liceele agricole, atunci singura concluzie este că ORI NU SE VREA, ORI ESTE MULTĂ NEŞTIINŢĂ la mijloc. Ambele variante sunt foarte grave, întrucât lipsa unor măsuri concrete de sprijinire a învăţământului preuniversitar agricol (ba, dimpotrivă, se fac eforturi susţinute pentru distrugerea acestuia) echivalează cu un atentat la viitorul economic al acestei ţări şi la siguranţa alimentară!!!, adică obiective strategice pentru orice țară din lumea asta…

“SECRETUL REUŞITEI”: Un popor flămând, bolnav şi slab educat e uşor de MANIPULAT!
Poate veţi spune că exagerăm… Cum adică atentat la siguranța alimentară prin lipsa unui liceu agricol? Explicaţia este foarte simplă: fără personal calificat mediu nu se poate face agricultură! 
În prezent agricultura înseamnă știință și foarte multă știință și implică temeinice cunoștințe, care nu ţin doar de tehnologiile de cultivare sau de creștere a animalelor, ci și de mecanizare, automatizare și informatizare. Mai ales că se lucrează cu organismul viu și, oricâte cunoștințe ai avea, tot apar probleme care trebuie remediate. Chiar şi atunci când fabrici șuruburi apar rebuturi, deci ce să mai spunem de interacțiunea mașină - organism viu (vegetal sau animal). Cu atât mai mult că observăm schimbări climatice majore în ultimii ani, tehnologiile şi organismele vii trebuie în permanenţă inovate şi adaptate.
Nu ezităm absolut deloc să afirmăm că, în acest dezolant context, singura modalitate prin care liceele agricole pot supravieţui şi s-ar putea dezvolta este să SOLICITE AJUTOR AUTORITĂŢILOR LOCALE şi mai ales MADR-ului în baza legislaţiei existente. Dacă nu primesc sprijin înseamnă că, din păcate, mesajul statului este destul de clar: ”NU se dorește un învățământ preuniversitar agricol performant”!
Din păcate, pentru a manipula foarte uşor un popor acesta trebuie să fie flămând, bolnav și slab educat. Iar una din pârghiile prin care poți lăsa fără mâncare un popor este LIPSA PERSONALULUI CALIFICAT din acest domeniu!
Mai mult, ne plângem că nu putem opri exodul tinerilor către străinătate? Păi se vede cu ochiul liber că nu se face absolut nimic în acest sens. Adică îi pierdem, cu bună ştiinţă şi crasă incompetenţă, chiar şi pe cei puţini pe care îi mai avem cu studii medii agricole!

N-O SĂ VĂ VINĂ SĂ CREDEŢI: Ce instituţie subordonată MADR s-ar ocupa de liceele agricole?!
Dacă citeşti cu atenţie propunerile de modificare a Legii educaţiei, cele din 2017, până la urmă din nu ştii ce reacţie să ai... Să zici bine că totuşi avem lege şi mai au o şansă liceele agricole sau să te iei cu mâinile de cap la propriu când citeşti, negru pe alb, cine ar urma să coordoneze disciplinele tehnice şi practica de specialitate a liceelor: DIRECŢIILE AGRICOLE! Serios? Din păcate, nu e o glumă... Şi nici măcar una proastă!
Cităm din proiectul legislativ: „(1) Începând cu data de 1 septembrie 2018 (n.r. - evident, nu s-a întâmplat asta) liceele care au exclusiv profil şi specializări agricole (n.r. - o altă exprimare cel puţin ambiguă), instituţii publice cu personalitate juridică, în subordinea consiliilor locale, trec în subordinea direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti. (2) Coordonarea disciplinelor tehnice şi a practicii de specialitate a liceelor agricole se asigură de către direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti în colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, iar coordonarea ştiinţifică şi pedagogică de către inspectoratele şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti”.
Dar lovitura de graţie abia acum urmează: „Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea liceele agricole trec în domeniul public al statului şi în administrarea direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti în a căror rază teritorială îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ respective”.
INGENIOS PLAN de aşa-zisă REORGANIZARE a învăţământului preuniversitar agricol, nu-i aşa? Deposedarea liceelor agricole de terenuri şi clădiri n-a fost parcă niciodată mai uşoară, cu aportul nemijlocit al unei legi prost gândite şi al unor instituţii - culmea, ale statului! - puse pe fapte mari. Sau, mai bine spus, pe CAI MARI? Sau, şi mai evident, puse pe căpătuială? 
Terenurile institutelor de cercetare au fost luate de către stat şi atribuite, în majoritatea cazurilor, intereselor imobiliare private. Liceele agricole, cele mai multe, abia dacă mai au un petec de pământ pe care elevii să îşi desfăşoare, chipurile, practica agricolă. Păi oricât de multă bunăvoinţă ai avea, nu ai cum să nu te întrebi, în faţa atâtor evidenţe, CINE ŞI DE CE URMĂREŞTE DESFIINŢAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR AGRICOL?
ferma dezafectata_b

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu