COLEGIUL V. HARNAJ. „SĂ NU UITAŢI NICIODATĂ DE UNDE AŢI PLECAT!”
Liceul agricol din Bucureşti. Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj” este prima şcoală de apicultură din Europa, ce a luat naştere acum 48 de ani, şi tot aici, în 2017, a fost înfiinţată prima clasă de învăţământ profesional de stat în sistem dual cu specializarea mecanic agricol din România.
Pe 1 noiembrie 2019, la Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Apicultură a avut loc evenimentul care a debutat cu dezbaterea „Învăţământul agricol, încotro?”, organizat Fundaţia Revistei Ferma şi Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”, în parteneriat cu RFI România.
Au participat la dezbatere autorităţi centrale şi locale, fermieri şi reprezentanţi ai companiilor din domeniul agricol partenere ale proiectului „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, iniţiat şi derulat de Fundaţia Revistei Ferma, elevi şi profesori din 10 licee cu profil agricol din toată ţara: Bucureşti, Fundulea (jud. Călăraşi), Brăila, Călăraşi, Poarta Albă (jud. Constanţa), Brăneşti (jud. Ilfov) Horia (jud. Neamţ) Geoagiu (jud. Hunedoara), Tărtăşeşti (jud. Dâmboviţa) şi Dragomireşti-Vale (jud. Ilfov).
În urma campaniei „Donează o carte pentru un liceu agricol”, iniţiată tot de Fundaţia Revistei Ferma, biblioteca Colegiului Tehnologic „Viaceslav Harnaj” s-a îmbogăţit cu peste 130 de titluri!
Au participat la dezbatere autorităţi centrale şi locale, fermieri şi reprezentanţi ai companiilor din domeniul agricol partenere ale proiectului „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, iniţiat şi derulat de Fundaţia Revistei Ferma, elevi şi profesori din 10 licee cu profil agricol din toată ţara: Bucureşti, Fundulea (jud. Călăraşi), Brăila, Călăraşi, Poarta Albă (jud. Constanţa), Brăneşti (jud. Ilfov) Horia (jud. Neamţ) Geoagiu (jud. Hunedoara), Tărtăşeşti (jud. Dâmboviţa) şi Dragomireşti-Vale (jud. Ilfov).
În urma campaniei „Donează o carte pentru un liceu agricol”, iniţiată tot de Fundaţia Revistei Ferma, biblioteca Colegiului Tehnologic „Viaceslav Harnaj” s-a îmbogăţit cu peste 130 de titluri!
Proiectul „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”: Rezultate concrete!
„Ei, elevii liceelor agricole, sunt cei care ne vor pune pâinea pe masă mâine şi vrem să îi ţinem în ţară”, a spus Nicoleta Dragomir, redactor-şef al revistei Ferma şi coordonator al proiectului „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”.
După un an şi jumătate de la debut, proiectul a ajuns la evenimentul cu numărul şaptesprezece (n.r. - până la închiderea ediţiei încă două evenimente au mai intrat în palmaresul proiectului). Planurile includ înfiinţarea asociaţiei liceelor agricole, evenimente de promovare a învăţământului agricol preuniversitar, precum şi mai multe tabere tematice pentru elevii liceelor agricole.
„Pentru că mesajele noastre ajung unde trebuie, în mai puţin de un an de zile au existat modificări la legea educaţiei extrem de importante pentru viitorul liceelor agricole”, a adăugat Nicoleta Dragomir.
Tabără: Ne trebuie o măsură dedicată învăţământului agricol în viitoarea PAC
„Cel mai sensibil punct al învăţământului preuniversitar agricol este înţelegerea necesităţii lui, iar prima problemă este aceea de a avea patrimoniu funciar. Nici în licee şi nici în universităţile agricole nu se poate face practică doar în laborator. Liceele şi universităţile agricole trebuie să aibă ferme de formare continuă, şi aici este o mare problemă în strategia care se elaborează pentru Politica Agricolă Comună pentru 2021-2027: o măsură trebuie să fie dedicată învăţământului agricol, precum şi cercetării şi inovării, altfel riscăm să nu ne atingem obiectivele”, a spus Valeriu Tabără, preşedintele ASAS, prezent la eveniment.
Bani pentru liceele agricole. Când?
S-au promis bani pentru liceele agricole. Vor primi? Când? „Sperăm ca în bugetul de anul viitor să fie alocaţi, sunt 320 de milioane de lei. Vorbim tot timpul de potenţialul uriaş al României: terenul fertil ni l-a dat Dumenzeu, la tehnologie avem acces şi apartenenţa la Uniunea Europeană ne dă acces şi la finanţare, ce stă în mâna noastră este resursa umană. Nimeni nu ne-o va da pe aceasta, iar resursa umană este esenţială pentru valorificarea celorlalte două. Când investeşti în aceasta şi ai o resursă umană de calitate, îţi poţi atinge potenţialul”, a spus Mihai Neagu, director general adjunct al Direcţiei Generale Politici Agricole din MADR, el însuşi absolvent al Colegiului „Viaceslav Harnaj”.
Veceslav Harnaj: fondatorul apiculturii moderne româneşti
Născut în 1917, într-un sat din sudul Basarabiei, actualmente în Republica Moldova, Veceslav Harnaj este considerat fondatorul apiculturii moderne româneşti.
În 1957, împreună cu câţiva colaboratori apropiaţi, apicultori împătimiţi, înfiinţează Asociaţia Crescătorilor de Abine (ACA) din România.
În 1965, este ales preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultori (Apimondia), pe care a condus-o timp de 20 de ani, până în 1985, când sănătatea nu i-a mai permis. După această dată a fost ales preşedinte de onoare până la sfârşitul vieţii, în 1988. Un detaliu care vorbeşte despre competenţele sale şi despre aprecierea de care s-a bucurat profesorul Harnaj printre apicultorii din întreaga lume: pentru acesta, Apimondia şi-a schimbat statutul, ce permitea preşedintelui să deţină maximum două mandate de câte cinci ani.
„Să nu uitaţi de unde aţi plecat! Oamenii de la ţară încă mai au ceva foarte sănătos”
Cunoscut şi apreciat în întreaga lume, Veceslav Harnaj are o nepoată aproape la fel de celebră: actriţa Ileana Popovici. Nepoata fondatorului şcolii apicole vorbeşte cu emoţie despre fratele mamei sale: „A fost un mare om, şi structural şi prin ceea ce a făcut pentru ţara lui. Născut în familia unui preot care iubea apicultura şi agricultura şi care a înfiinţat prima revistă apicolă din Basarabia, unchiul meu, care a pornit dintr-un sat din sudul Basarabiei, a ajuns un mare om în lume şi, deşi a fost apreciat în toată lumea, niciodată nu a uitat că a plecat de la ţară. A iubit natura şi copiii extraordinar de mult. Vă rog din inimă să nu uitaţi personalitatea lui.”
„Nu contează unde ajungeţi, să nu uitaţi niciodată de unde aţi plecat, să nu vă fie ruşine că plecaţi de la ţară, pentru că oamenii de la ţară încă mai au ceva foarte sănătos în ei şi de-abia de acum încolo vine vremea voastră. Şi să nu uitaţi că stupăritul este o meserie şi un drag de natură extraordinar!”, le-a spus nepoata profesorului Harnaj elevilor prezenţi la dezbatrea despre învăţământul agricol.
Prima şcoală apicolă din Europa!
Institutul „Apicola Băneasa” a fost redenumit după numele lui Veceslav Harnaj în 1991. În Bucureşti, lângă „Complexul Apicol Veceslav Harnaj”, se află şi Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”, prima şcoală de apicultură din Europa, înfiinţată din iniţiativa profesorul Harnaj în 1971. La vremea respectivă, şcoala se numea Liceul Apicol Băneasa şi avea o singură clasă, formată din 33 de elevi.
În 1992, liceul îşi modifică denumirea în Grup Şcolar Agricol „Viaceslav Harnaj”, iar în anul 2000 se înfiinţează Şcoala de ucenici cu o clasă având specializarea crescător îngrijitor albine. În 2009, liceul îşi schimbă denumirea în Colegiul Agricol „Viaceslav Harnaj”, iar în 2015 devine Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”.
De la înfiinţare, aici au fost pregătiţi elevi în clase de învăţământ profesional de zi şi seral cu specializarea apicultor-sericicultor, macnizator în agricultură, horticultură şi zootehnie, veterinar, contabil - planificator - statistician în agricultură, crescător de albine şi crescător de păsări, floricultor - peisagist, agent protecţia plantelor, tehnician agricol, tehnician agromontan, tehnician ecolog, tehnician protecţia mediului, lucrător în gospodăria agroturistică, tehnician animale de companie, lucrător în comerţ, tehnician activităţi financiare şi comerciale. La un moment dat, a existat chiar şi o clasă cu profil sportiv şi specializarea de intructor sportiv.
În prezent, liceul are 450 de elevi la cursuri de zi la specializările tehnician în gastronomie, tehnician în activităţi economice, tehnician veterinar şi tehnician horticultor, şi două specializări de învăţământ profesional de 3 ani: mecanic agricol şi apicultor - sericicultor.
„Anul acesta am încercat să reînviem apicultura cu o clasă de învăţământ profesional, care are deocamdată doar 11 elevi”, a spus Felicia Stroe, directorul Colegiului „Viaceslav Harnaj”. Aceasta a anunţat că profesorii şi elevii liceului se pregătesc să aniverseze, peste doi ani, 50 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ.
Prima clasă de mecanici agrioli în sistem dual
În anul şcolar 2017 - 2018, la Colegiul „Viaceslav Harnaj” a fost înfiinţată, în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR), prima clasă de învăţământ profesional de stat în sistem dual cu specializarea mecanic agricol din România. 29 de elevi sunt acum în ultimul an de studiu la această specializare.
MULTUMIM PARTENERILOR SI SPONSORILOR!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu